Imprimarea 3D: Descopera cele mai interesante lucruri despre printarea 3D

Esti pasionat de tehnologie si de robotica? O imprimante 3D ar putea fi punctul din care sa iti incepi cu adevarat cariera. Initial nu toata lumea avea curajul sa cumpere o imprimanta 3D in Romania, insa de cand s-au aflat mai multe informatii despre folosirea acesteia, deja a devenit un trend. Aceasta poate fi folosita in diverse domenii, de exemplu imprimanta 3D in medicina este foarte utila. Totusi, sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a face o astfel de achizitie. Daca vrei sa stii mai multe despre acest subiect, citeste in continuare acest articol.

Cuprins

1. Afla ce este o imprimanta 3D

2. Descopera care este tehnologia de printare 3D

3. Imprimanta 3D – informatii si beneficii ale acesteia

4. Iata ce nu stiai despre imprimanta 3D

1. Afla ce este o imprimanta 3D

O imprimanta 3D nu seamana deloc cu o imprimanta normala, ca cele pe care le vezi in comert in momentul de fata. Din contra, acestea sunt foarte diferite. Forma lor este mai mult de paralelipiped, iar interiorul este de fapt, locul in care se petrece magia.

Sunt mai multe feluri de imprimante 3D, insa in principiu toate fac acelasi lucru. Acestea construiesc obiecte tridimensionale dintr-o varietate de materiale. Pe site-ul nostru puteti gasi tot ce aveti nevoie, inclusiv consumabile pentru imprimanta 3D, asa ca daca vreti sa vedeti mai multe, nu ezitati sa aruncati un ochi. Desi de cele mai multe ori imprimenatele se regasesc pe rafturile magazinelor sau in magazinele de design, din ce in ce mai des acestea sunt gasite si in camere de recreere sau in casele doritorilor sa experimenteze lucruri noi.

Acum ca ai aflat ce este o imprimanta 3D, trebuie sa stii cateva lucruri si despre imprimare in sine. Imprimarea 3D este un proces de fabricatie in care materialul este asezat, strat cu strat, pentru a forma un obiect tridimensional. Acesta este considerat un proces aditiv deoarece obiectul este construit de la zero, spre deosebire de procesele substractive in care materialul este taiat, gaurit, frezat sau prelucrat. Desi imprimantele 3D utilizeaza o varietate de materiale, precum plasticul sau metalul si tehnici, impartasesc capacitatea de a transforma fisiere digitale care contin date tridimensionale – indiferent daca sunt create pe un design asistat de computer, pe un program de fabricatie sau provin de la un scaner 3D.

Te-ai intrebat vreodata daca printarea 3D este cu adevarat printare? Practic, chiar daca nu este o tiparire in mod traditional, aceasta poate fi considerata una. Definitiile relevante de tiparire se concentreaza pe productia de materiale tiparite, publicatii sau fotografii si producerea folosind presa. Niciuna dintre definitii nu se potriveste cu adevarat cu imprimarea 3D, dar intr-o perspectiva tehnologica, imprimarea 3D este o imbunatatire a printarii traditionale, in care se aplica un strat de material, de obicei fiind vorba despre cerneala. In mod normal, este atat de subtire incat nu exista o inaltime vizibila. Ceea ce face practic imprimanta 3D este sa extinda foarte mult acea inaltime prin aplicarea mai multor straturi.

2. Descopera care este tehnologia de printare 3D

La fel ca imprimantele traditionale, imprimantele 3D utilizeaza o varietate de tehnologii. Cea mai frecvent cunoscuta este modelarea prin depunere fuzionata (FDM), cunoscuta si sub denumirea de fabricarea filamentului fuzionat (FFF). In acest proces, un filament – compus din acrilonitril butadien stiren (ABS), acid polilactic (PLA) sau alt termoplastic – este topit si depus printr-o duza de extrudare încalzita in straturi. Primele imprimante 3D care au venit pe piata, realizate la mijlocul anilor 1990, au folosit FDM (un termen inregistrat de Stratasys), la fel ca majoritatea imprimantelor 3D destinate consumatorilor, pasionaților si școlilor.

O alta tehnologie utilizata in imprimarea 3D este stereolitografia. In aceasta tehnologie, un laser UV lumineaza intr-o cuva de fotopolimer sensibil la ultraviolete, urmarind obiectul care va fi creat pe suprafata sa. Polimerul se solidifica oriunde il atinge fasciculul, iar fasciculul imprima obiectul strat cu strat conform instructiunilor din fisierul CAD sau CAM din care lucreaza.

Intr-o varianta a acestui fapt, ai si imprimare 3D cu proiector digital de lumina (DLP). Aceasta metoda expune un polimer lichid la lumina de la un proiector de procesare digitala a luminii. Acest lucru intareste polimerul strat cu strat pana cand obiectul este construit, iar polimerul lichid ramas este drenat.

Modelarea cu jet multiplu este un sistem de imprimare 3D asemanator cu jet de cerneala care pulverizeaza un liant colorat, adeziv, pe straturi succesive de pulbere unde urmeaza sa fie format obiectul. Aceasta este una dintre cele mai rapide metode si una dintre putinele care accepta imprimarea multicolora.

Este posibil sa modifici un jet de cerneala standard pentru a imprima cu alte materiale decat cerneala. Intreprinzatorii de bricolaj au construit sau modificat capete de imprimare, in general capete piezoelectrice, pentru a lucra cu diverse materiale. Exista companii care vand capete de imprimare compatibile 3D (precum si sisteme complete de imprimare).

Sinterizarea laser selectiva (SLS) utilizeaza un laser de mare putere pentru a fuziona particule de plastic, metal, ceramica sau sticla. La finalul lucrarii, materialul ramas este reciclat. Topirea cu fascicul de electroni (EBM) foloseste un fascicul de electroni pentru a topi pulberea de metal, strat cu strat. Titanul este adesea utilizat cu EBM pentru a sintetiza implanturi medicale, precum si piese de aeronave. In functie de tehnica, imprimantele 3D pot utiliza o varietate de materiale, fara a se limita la metale (otel inoxidabil, aluminiu și titan); materiale plastice si polimeri (inclusiv compozite care combina materialele plastice cu metale, lemn si alte materiale); ceramica; tencuiala; sticla; si chiar alimente precum branza, glazura si ciocolata!

3. Imprimanta 3D – informatii si beneficii ale acesteia

Cu imprimarea 3D, proiectantii au capacitatea de a transforma rapid conceptele in modele 3D sau prototipuri si sa implementeze schimbari rapide de proiectare. Permite producatorilor sa produca produse la cerere, mai degraba decat in perioade mari, imbunatatind gestionarea stocurilor si reducand spatiul din depozit. Oamenii din locatii indepartate pot fabrica obiecte care altfel ar fi inaccesibile lor.

Din punct de vedere practic, imprimarea 3D poate economisi bani si materiale fata de tehnicile subtractive, deoarece foarte putina materie prima este irosita. De asemenea, promite sa schimbe natura productiei, lasand in cele din urma consumatorii sa descarce fisiere pentru imprimarea chiar si a obiectelor 3D complexe – inclusiv, de exemplu, dispozitive electronice – in propriile case.

Proiectantii folosesc imprimante 3D pentru a crea rapid modele si prototipuri de produse, dar sunt folosite tot mai mult si pentru realizarea produselor finale. Printre articolele realizate cu imprimante 3D se numara modele de pantofi, mobilier, piese turnate in ceara pentru fabricarea bijuteriilor, instrumente, trepiede, articole pentru cadouri si noutati si jucarii. Industriile auto si aviatice folosesc imprimante 3D pentru a realiza piese. Artistii pot crea sculpturi, iar arhitectii pot fabrica modele ale proiectelor lor. Arheologii folosesc imprimante 3D pentru a reconstrui modele de artefacte fragile, inclusiv unele dintre antichitatile care in ultimii ani au fost distruse de ISIS. La fel, paleontologii si studentii lor pot duplica schelete de dinozauri si alte fosile.

Medicii si tehnicienii medicali pot utiliza imprimarea 3D pentru a face proteze, aparate auditive, dinti artificiali si grefe osoase, precum si pentru a reproduce modele de organe, tumori si alte structuri corporale interne de la scanari CT in pregatirea pentru operatie. De asemenea, imprimantele 3D in curs de dezvoltare care pot depune straturi de celule pentru a crea organe artificiale (cum ar fi rinichii si vasele de sange) sunt deja in faza de cercetare si dezvoltare. Exista chiar si un loc pentru imprimarea 3D in criminalistica, de exemplu pentru a reproduce un glont depus in interiorul unei victime.

Electronica tiparita este compusa dintr-un set de metode de imprimare care permit imprimarea dispozitivelor electronice sau a circuitelor pe materiale flexibile precum etichete, tesaturi si carton, prin aplicarea de cerneala electronica sau optica. Ofera fabricarea cu un cost foarte scazut a dispozitivelor cu performante reduse. Electronica tiparita incepe sa fie combinata cu imprimarea 3D, permitand tiparirea de circuite sau dispozitive stratificate. O crestere naturala a acestui combo puternic este ca intr-o zi este posibil sa poti imprima gadgeturi din planuri 3D, mai degraba decat sa le cumperi.

4. Iata ce nu stiai despre imprimanta 3D

Prima imprimanta 3D, care a folosit tehnica stereolitografiei, a fost creata de Charles W. Hull la mijlocul anilor 1980. Stereolitografia a fost in mod traditional o tehnica comerciala scumpa, masinile costand cinci sau chiar sase cifre, dar in ultimii ani s-a vazut aparitia imprimantelor de stereolitografie profesionale de birou care costa cateva mii de dolari, precum si a imprimantelor pe care lumea le poate achizitiona pentru casa. Modelele tradiționale de fabricație necesita o multime de costuri initiale, taxe de stocare si incertitudine din partea investitorilor. Imprimarea 3D are o abordare mai fluida: poti imprima comenzi la cerere. Daca esti un producator sau un antreprenor care incearca sa puna bazele unei mici afaceri, acest lucru poate fi la indemana. Procesul aditiv irosește foarte putin material si poti imprima pe masura ce intra comenzile. Acest lucru il face mai puțin riscant financiar si are un cost de productie scazut.

Un alt lucru interesant despre imprimarea 3D este ca aproximativ 90% dintre bijuterii sunt facute cu ajutorul unei imprimante 3D. Industria bijuteriilor a fost una dintre primele industrii care a realizat potentialul imprimarii 3D si a incorporat-o in procesele de afaceri existente. Odata cu aparitia tiparirii 3D, industria a recunoscut usurinta cu care initialele matrite de ceara ar putea fi create de imprimantele 3D, la o viteza mult mai rapida decat ai putea-o face cu mainile libere.

Organizatiile spatiale isi doresc sa trimita oameni sa colonizeze planeta Marte si intentioneaza sa creeze habitate terestre suplimentare pentru utilizarea imprimarii 3D. Robotii de imprimare 3D sunt mult mai potriviti la construirea de medii spatiale decat oamenii si sunt mult mai buni la acest lucru. Recent, una dintre organizatiile spatiale de succes a organizat un concurs de proiectare pentru construirea de case pe Marte, iar castigatorul a folosit imprimarea 3D pentru a crea o structura asmenatoare unui iglu.

Exista o multime de lucruri pe care probabil nu le-ai stiut despre o imprimanta 3D, insa niciodata nu este prea tarziu. Daca esti pasionat de robotica si nu numai, atunci cu siguranta ai nevoie de o imprimanta 3D in viata ta. Poti face o multime de lucruri cu aceasta si iti poti explora creativitatea. La inceput poate parea o investitie mare, insa pe parcurs vei observa ca a meritat. In functie de ce iti doresti sa faci cu o imprimanta 3D, poti chiar sa castigi mai multi bani decat ai investit. Multe persoane aleg sa deschida afaceri, iar punctul de plecare este chiar achizitionarea unui astfel de echipament.

Daca nu stii exact ce achizitie sa faci, nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist. De asemenea, poti cauta pe internet si alte informatii utile care sa iti vina in ajutor. Pe langa lucrurile de baza pe care le poti cunoaste despre o astfel de imprimanta, mai trebuie sa stii si ce program sa folosesti si cat dureaza fiecare model pe care iti doresti sa il produci.

Sursa foto: Pexels.com

Articol preluat de pe: hobbymarket.ro/blog