În ce constă Printarea 3D?
Printarea 3D reprezintă un proces amănunțit, care are scopul de a fabrica produse, obiecte tridimensionale.
Printarea 3D sau prototiparea rapidă este procesul prin care se pot realiza machete sau obiecte solide pe baza unui proiect digital. Realizarea machetelor sau a obiectelor se face prin aplicarea unor straturi succesive de material, culoarea fiind imprimată direct în obiect şi nu doar pe suprafaţa acestuia. Astfel, pot fi realizate proiecte diverse, mai mult sau mai puţin complexe, piese sau părţi componente ale unor ansambluri sau subsisteme.
Cu alte cuvinte, un produs digital va fi transformat într-un produs palpabil, fizic, prin construirea strat cu strat a acestuia. În comparație cu printarea clasică, imprimarea 3D reprezintă un proces total diferit și mult mai complex.
Serviciile de printare 3D sunt din ce în ce mai căutate, deoarece această metodă le permite oamenilor să își realizeze propriile obiecte, exact așa cum și le-au imaginat.
Care sunt cele mai importante tehnologii de imprimare 3D?
Pentru printare 3D ai nevoie de un scanner 3D care face o copie digitală a obiectului pe care urmează să-l realizezi. După ce obții acest model, el este importat într-un program de transpunere în format printabil. Poți să vizualizezi obiectul și să modifici setările de culoare așa cum dorești, similar cu ajustările pe care le faci la imprimantele obișnuite.
O tehnologie importantă pentru printare la imprimante 3D este:
FDM (Fused Deposit Modelling) – modelare prin extrudare termoplastică
Această tehnologie este cel mai des utilizată, pentru că este simplă și accesibilă ca preț. Este considerată o metodă de prototipare rapidă, utilizată cu succes și în modelare sau aplicații industriale. Se bazează pe extrudarea termoplastică, adică trecerea unui filament din material plastic printr-un extrudor și încălzirea lui până la punctul de topire, ca să fie aplicat uniform, în straturi succesive, pentru printarea 3D conform modelului digital.
Pentru toată gama de produse realizate cu imprimanta 3D sunt executate 3 etape de fabricare:
- – Scanare (crearea unei reprezentări digitale pe baza căreia vor fi reproduse formele obiectului);
- – Proiectare (producerea de la A la Z a unui obiect tridimensional ce urmează să fie printat);
- – Imprimare (executarea efectivă a obiectului scanat și proiectat).
Domenii de utilizare Printare 3D
În cele ce urmează vom prezenta domeniile și situațiile în care printarea 3D se folosește, dar și care sunt obiectele printate 3D care pot fi create. Astfel, în prezent această inovație este folosită în:
Arhitectura, medicina, cinematografie și artă, arheologie, design, sculptură, hobby, tehnică dentară, HoReCa, învățământ, auto, producție, industria alimentară, fashion.
Produsele realizate:
- – Machete arhitectură
- – Reproduceri monumente
- – Totemuri, statuete,
- – Obiecte de artă
- – Figurine
- – Jucarii
- – Materiale didactice
- – Jocuri
- – Recuzită film
- – Litere volumetrice, semnalistică de interior
- – Trofee
- – Materiale de promovare
- – Vase suport florale
- – Obiecte decorative
- – Diorame
- – Fotografii 3D
- – Prototipuri
- – Reproducere piese funcționale
- – Matrițe, piese mecanice, piese tip mecanism
- – Obiecte artizanale
- – Accesorii de birou, accesorii pentru casă, șabloane
- – Produse promoționale inedite, brelocuri, mărturii nunți / botez, bijuterii
- – Medicina
Fiecare obiect realizat prin procedeul de printare 3D, indiferent de domeniul de activitate pentru care a fost executat, poate fi personalizat la cererea clientului.
PRINTAM 3D PROIECTE DIN IDEILE SI SCHITELE DUMNEAVOASTRA!